SLALOM v JASNEJ: Po prvom kole je Velez-Zuzulová druhá, Vlhová tretia

06.03.2016 Liptovský Mikuláš

Jasná 6. marca (TASR) - Historicky prvé preteky zjazdárskeho Svetového pohára na území samostatného Slovenska rozbehli jeho elitné reprezentantky excelentne. V 1. kole nedeľňajšieho slalomu v Jasnej sa na fenomenálnu Američanku Mikaelu Shiffrinovú "zavesili" Veronika Velez-Zuzulová na druhom a Petra Vlhová na treťom mieste. Na trať sa s vysokým štartovým číslom 56 chystala ešte Barbara Kantorová.

Úradujúca olympijská a svetová šampiónka i víťazka slalomového glóbusu SP predviedla pod Chopkom svoju tradičnú konsolidovanú jazdu, ktorá má v súčasných hustých bránkach extra parametre. Shiffrinová s dvojkou na kombinéze stanovila pre ostatné súperky v náročných podmienkach čerstvého a ťažkého snehu osobitný boj ďaleko nad sekundovým mankom.

Na záver elitnej sedmičky sa jej najviac priblížila Velez-Zuzulová (+1,67 s), Vlhová šla so štrnástkou a pristála so stratou 1,88 s na treťom mieste zarovno so Švajčiarkou Wendy Holdenerovou. Obe Slovenky predviedli vynikajúce jazdy, každá svojským štýlom a najmä Vlhová sa prvotriedne vyrovnala so sťažujúcimi sa povrchovými podmienkami, hoci ona sama sa na nový sneh neponosovala: "Od vrchu až dole som išla dobre. Zatiaľ je to okej. Uvidíme, čo prinesie druhé kolo. Na to, aké som mala vysoké číslo, bola trať ešte prijateľná."

Vlhová chytila od dynamiku a svoje agresívne tesné nájazdy okolo bránok držala v správnej línii. Predviedla vyváženú jazdu, keď ju na pomerne selektívnom profile nezaskočili dole ani zatvorené úseky s náklonmi a vlnkami. Naopak, druhá fáza nevyšla Velez-Zuzulovej, ktorá dlho držala so Shiffrinovou (aj medzičasový) krok, ale náročné tempovanie nohami jej ubralo sily a v niektorých oblúkoch ju trochu odhodilo mimo optimálnej stopy.

"Nebolo to jednoduché. Mám pocit, že to mohlo byť ešte lepšie. Horná časť mi vyšla podľa predstáv, ale dole som stratila veľa času. Čaká nás ale ešte jedno kolo. Trať je výborná, diváci ma hnali dopredu, hlavne hore na zákrute som ich počula," konštatovala Velez-Zuzulová.
 
 
 

Vyberte región